Ambalaj ve paketleme giderlerini azaltmak tüm işletmelerin ortak hedeflerinden biri olmasına rağmen günümüz de bu hedefi yakalayabilen işletmelerin sayısının parmakla gösterilebilecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz.
Ambalaj ve toplam lojistik maliyetlerimizi azaltamıyor olmamamızın bir diğer önemli nedeni de ambalaj satın alma ve paketleme süreç yöneticilerinin aşağıda maddeler halinde belirteceğim gizli maliyet unsurlarını öncelikli olarak değerlendirmeleri gerekirken bunun yerine satın aldıkları ambalaj ve paketleme malzemesi üreticilerinin birim ambalaj fiyatlarına odaklanmalarından kaynaklanmaktadır.
Yapılan tüm teknik analiz ve değerlendirmeler göstermektedir ki ; ambalaj ve paketleme maliyetlerinizi analiz ederken nakliye maliyetleriniz de dahil olmak üzere ambalaj ve paketleme sürecinizin tamamını (toplam lojistik maliyetinizi) (total logistic cost) değerlendirmeniz gerekmektedir. Birim ambalaj malzemesi satınalma maliyeti ; toplam lojistik maliyetleriniz içerisin de buzdağının görünen kısmı kadar bir yer tutmakta olduğunu odaklanmanız gereken ve asıl tasarruf edilebilecek yüksek maliyet alanlarının suyun altında kaldığını aşağıdaki maddeleri okudukça daha iyi anlayacaksınız.
Buzdağının altında kalan maliyet alanları nelerdir ve nasıl azaltılabilir ?
Toplam lojistik maliyet alanları ile ilgili bilgileri okurken firmanızdaki mevcut uygulamaları ve potansiyel iyileştirme alanlarını düşünmenizi tavsiye ederim.
1-DEPOLAMA
Üretim yapan her firmada olduğu gibi sizin işletmenizin de günlük üretim süreçlerinde malzeme bekleme sorunu yaşamaması için bir miktar stok yapması gayet normaldir fakat benim dikkatinizi çekmek istediğim kısım stok raflarınızda yer alan ambalaj ve paketleme malzemesi stoklarınızdır. İşletmenizin depolarında dolaşırken etrafta ve raflarda palet;kutu;bant;poşet;strech vb malzemelerin stokları sıkça gözünüze çarpıyorsa söz konusu ambalaj tedarik sürecinizi yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir bu konuda sizin adınıza ambalaj malzemesi stoklarınızı yönetebilecek kapasite ve servis hizmetine sahip firmalar ile irtibata geçilmelidir
2-NAKLİYE
Ambalaj ve paletleme standartlarınız nakliye maliyetlerinizin belirlenmesindeki en temel kriterdir ; paletlerinizin üzerindeki alanların kullanımını maximize etmek nakliye maliyetlerinizde ciddi tasarruf etmenize neden olacaktır. Aynı zamanda ambalaj malzemelerinizin boyutlarını ve ağırlıklarını azaltmak depolama ve nakliye maliyetleriniz de çok ciddi tasarruflar elde etmenize neden olacaktır.
3-ÜRÜN HASARLARI & MÜŞTERİ İADELERİ
Bin bir emek ve dikkatle ürettiğiniz ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırmak için nakliye firmasına teslim ettiniz fakat ambalaj seçiminiz veya paketleme işçiliğinizden kaynaklanan bir hata nedeniyle ürününüz yol da hasar gördü ve tüm emekleriniz ve firma imajınız ciddi şekilde etkilendi. Bu durum üretim yapan tüm işletmelerin başına gelmiştir. Böyle bir durumda ortaya çıkabilecek tüm maliyetleri dikkatli bir şekilde analiz etmek ve ambalaj tasarım aşamasında maliyet&güvenlik dengesinin ne seviyede tutulması gerektiğine karar vermek gerekir
4-TEDARİK SÜRECİ
Ambalaj ve paketleme sürecinin yönetimini ele aldığınızda tasarım , tedarikçiler ile görüşme , numune onayları , siparişlerin verilmesi , stok takibi , zam talepleri , ödemelerin takip edilmesi gibi iş süreçlerinin takibi ve denetimi için ne kadar süre ve kaynak harcadığınızı düşünmenizi tavsiye ederim. Söz konusu tedarik süreçleri sizin adınıza tek elden takip edebilecek ve bu alana ayırdığınız kaynaklardan tasarruf etmenizi sağlayabilecek ambalaj tedarikçileri ile görüşmenizi tavsiye ederim.
5-PAKETLEME OPERASYONU VERİMLİLİĞİ
Paketleme sahanıza gittiğinizde bir ürünün paketlenmesi için harcanan zaman ve işgücüne dikkat etmenizi öneririm bazen ambalaj tasarımı üzerinde yapılacak ufak bir tasarım değişikliği veya bir takım paketleme süreçlerinin dış taşeronlara devredilmesi size ciddi tasarruf imkanları yaratabilir
6-MÜŞTERİ DEĞERLENDİRMESİ
Son zamanların önemli bakış açılarından birisi olan “Müşterin Gibi Düşün”yaklaşımını ambalaj standartlarınız içinde sorgulamanızı şiddetle tavsiye ederim. Ürününüzü alan müşterinin ambalajınız ile ilgili beklentileri ne kadar karşılanıyor ; kolay ve ergonomik bir şekilde taşınabiliyor mu ? ürün güvenli bir şekilde ambalajdan çıkarılabiliyor mu ?; ekolojik açıdan geri dönüşüme uygun mu ? vb alanların müşteriniz tarafında nasıl değerlendirildiğini ve talep edilen iyileştirme alanlarını belli periyotlarda takip etmek sizlere ciddi maliyet tasarruf alanları yaratabilir.
Bir yanıt yazın