2018 KRAFT KAĞIT YOKLUĞU – GERÇEKMİ YOKSA FIRSATÇILIKMI ?
KRAFT KAĞITLARINDA MEYDANA GELEN ARZ PROBLEMİ TÜM DÜNYA GENELİNDE OLUKLU MUKAVVA AMBALAJ PİYASALARINI VE ÖNGÖRÜLEBİLİR MALİYET YAPISINI KÖTÜ YÖNDE ETKİLİYOR.
Ülkemizde özellikle SEKA Kağıt fabrikalarının kapatılması sonrasındaki süreçte hızlı bir şekilde ithalata dayalı hale gelen ve bu gün itibariyle ihtiyacımızın çok büyük bir kısmını $ ve Euro döviz türlerinden ödeme yaparak ithal ettiğimiz Kraft kağıt pazarı 2017 yılı içerisinde gerek döviz kurlarında yaşanan yükseliş gerekse dünya pazarlarında yaşanan arz –talep dalgalanmaları nedeniyle geçmiş dönemlerde görmediğimiz kadar yüksek oranlarda fiyat artışları yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.
Peki; 2018 yılı içerisinde Kraft kağıdı pazarını bekleyen dinamikler nelerdir ve bunların fiyat seviyelerine yansımaları ne yönde olur biraz bunları yorumlamaya çalışalım.
Madem artık kendi ülkemizde yeterli miktarda Kraft kağıdı üretemiyoruz ve dünya pazarlarından almak zorundayız o zaman konuyu öncelikle global seviyede değerlendirmeye çalışalım.
Global seviyede kraft kağıt pazarında neler oluyor;
· 2017 Yılının ortalarından itibaren kraft kağıdı ile ilgili talep artmaya başlamış ve arzı geçmiş durumdadır. Bu gün içerisinde bulunduğumuz duruma baktığımızda ise global talebin halen çok güçlü olduğunu ve artmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.
· Talebin yüksek olduğu bölgelerden ; Kuzey Amerika pazarı son 3 yıl içerisinde yılda ortalama +% 2 oranında büyüyor. Son zamanlarda Kuzey Amerika kapasitesinde +% 1 artış sağlayan Fine Graphics Kraft Fabrikası yenilendi. Bu kapasite artışının dünyanın geri kalanında yaşanan talep artışına cevap vermesini bırakın sadece Kuzey Amerikan pazarında artan talebi karşılaması için bile yeterli değil.
· Özellikle E-Ticaret ve teknoloji alanın da yaşanan gelişmelerin tüm dünyada oluklu mukavva talebini arttırması neticesinde ; oluklu mukavva kağıtları için riskli bir fırtınanın merkezine doğru ilerlediğimizi söyleyebiliriz.
AVRUPA GENELİNDE YAŞANANLAR:
· Avrupa kağıt ambalaj endüstrisinin büyümesi açısından benzeri görülmemiş zamanlardan geçtiğimizi söyleyebiliriz.
· Avrupa kâğıt pazarında neler olacağını görmek için gerçekten kristal bir topa ihtiyacınız var!
· Mevcut Kraft üretim kapasitesi 2018 yılındaki talep ile örtüşmüyor ve en erken kapasite artışı için 2021 yılı hedef gösteriliyor ; buda demektirki Avrupa da bir miktar Kraft kağıdını Amerika veya Uzak Doğu dan almak için talep oluşturacak.
· Avrupa Kraf kağıt talebi son 6 ay içerisinde revize edildi ve şu anda 350k Ton eksik var.
· Avrupa genelindeki Kraft kağıt fabrikaları şu anda 7/24 çalışıyor ve yeni sipariş alamıyorlar.
· Avrupa içerisinde ciddi anlamda kağıt fiyat enflasyonu yaşanıyor ve bu durum devam edecektir. Avrupa’daki kağıt fiyatları, dünyanın geri kalanına kıyasla halen bir miktar ucuz olarak değerlendirilebilir.
SONUÇ ;
· Kraft kağıtlarında beklenen bu gelişmeler geri dönüşümlü oluklu mukavva ambalaj kağıtları piyasasında bir hareketlenmeye neden olacak ve kaliteli geri dönüştürülmüş kağıt üretebilen firmalar rekabette ciddi avantaj ve kazanç elde edebileceklerdir.
· 2018 Yılı içerisinde hem geri kazanımlı (recy) hemde Kraft gibi virgin kağıtlar ile ilgili fiyatların döviz de yaşanması beklenen yukarı yönlü rüzgarıda arkasına alarak yukarı yönde artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER;
Peki bu yukarı yönlü fiyatların beklendiği bir piyasada işletmeler ne yapmalı nasıl yapmalı ki bu üzerimize doğru gelen fırtınayı en az hasar ile atlatabilelim birazdan bundan bahsedelim.
İyi haber ülkemizdeki Kraft Kağıt kullanımı ile ilgili bilgileri değerlendirecek olursak bu alanda yapılabilecek daha çok işimiz olduğunu anlayabiliriz.
2016 Yılında FEFCO tarafından yapılan istatistiğe göre ülkemizde üretilen oluklu mukavva ambalajlarda kullanılan Kraft kağıt oranı %18,6 seviyesinde piyasada gözlemlediğim uygulamalardan rahatlıkla söyleyebilirim ki aslında bu oran rahatlıkla %13-14 ler seviyesine inebilir. Fakat oluklu mukavva kullanan müşterilerin gerçek anlamda kağıt özellikleri ve oluklu mukavva performans kriterlerini bilmeden sadece en düşük fiyatı verene siparişi geç yaklaşımı ile oluklu mukavva satınalma süreçlerini yönetmeleri nedeniyle söz konusu yüksek oranda seyrediyor ve gereksiz yere yurtdışına döviz çıkışına neden oluyoruz.
Eğer sizlerde oluklu mukavva tüketiminizi teknik olarak analiz etmek ve ambalaj maliyetlerinizde gerçek anlamda tasarruf etmek istiyor fakat bu konuda yetişmiş eleman ve zaman sorununuz var ise lütfen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Anitta Endüstriyel Ambalaj Mühendislik ve Danışmanlık Tic.Ltd.Şti olarak işletmenize yapacağımız bir saha ziyareti neticesinde oluklu mukavva ambalajlarında maliyet tasarrufu sağlayabileceğiniz alanları tespit edebilir ve hızlı bir şekilde bu tasarrufları gerçekleştirebiliriz.
Saygılarımızla
Serkan KARAKALE
Bir yanıt yazın