Oluklu Mukavva Ambalaj tüketicilerinin son yıllarda meydana gelen kağıt zamları nedeniyle başlıktaki soruyu daha sık ve daha yüksek seste sormakta olduğunu yaptığımız görüşmelerde sıklıkla gözlemliyorum.
Oluklu Mukavva ambalaj satın alması yapan çalışanların bu soruyu sormasının iki temel nedeni olduğunu düşünüyorum bunlardan birincisi artan kağıt fiyatları neticesinde satın alma bütçelerinde meydana gelen sıkışmalar ve ikincisi üst yönetimin artan maliyetler nedeniyle ambalaj ve paketleme süreçlerine daha fazla odaklanması olarak özetleyebiliriz.
Yukarıda bahsettiğim her iki nedeninde kendi içerisinde çok anlamlı ve haklı gerekçelere dayanmakta olduğunu söyleyebilirim fakat problemi çözmek için “Doğru Gramajda Kutu Kullanıyormuyum?” sorusunun bizleri hedeflediğimiz sonuca götüreceği noktasında bir takım soru işaretlerine sahibim.
Bildiğiniz üzere doğru cevabı bulmanın en önemli aşaması doğru soruyu sormaktan geçer; bu durumda kullandığımız oluklu mukavva ambalajların kalitesinde ve maliyetlerinde hedeflediğimiz sonuçları elde etmek istiyorsak doğru soruyu sorarak işe başlamamız gerekiyor.
Öncelikle ülkemizde oluklu mukavva kutu satın alması yapan pek çok firmanın satın alma süreci esnasında oluklu mukavva ambalaj üretici firmaları ve tedarik ettikleri ambalajların kalite ve maliyet verilerini gramaj diye tabir edilen kabaca bir adet kutunun içi boş olarak hassas terazide tartılması ile elde edilen ağırlık (dara) (kg) değerinin fiyat ve kalite ile ilgili referans kabul kriteri olarak kullanıldığını ve temel kabulün kutunun ağırlığı kg (dara) arttıkça maliyet ve kalitesinin de artacağı üzerine kurulu bir değerlendirme sistemi etrafında döndüğünü söyleyebiliriz.
Peki bu değerlendirme metodu (Gramaj Testi) nasıl oluyor da oluklu mukavva ambalaj tüketen ve farklı sektörlerde (Gıda;Tekstil,Otomotiv,İnşaat,Kimya vb) üretim yapan ; ambalajdan beklentileri birbirinden çok farklı olan bir çok işletmede hemen hemen standart bir kabul kriteri olarak uygulanıyor ve fiyat/kalite oranının değerlendirilmesinde ağırlıklı bir referans olarak kullanılıyor.
Bu durumun temel gerekçesi oluklu mukavva ambalaj satın alması yapanların oluklu mukavva ambalajın maliyetinin üçte ikisinin ambalajı oluşturan kağıtların toplam ağırlığından (kg;gramajından) kaynaklandığını ve ağırlık arttıkça ambalajın fiyatının ve taşıma mukavemetinin yani bir anlamda kalitesinin arttığını kabul etmelerinden kaynaklanmaktadır. Kullanıcıların bu şekilde bir kanıya varmasında önemli bir nedende oluklu mukavva ambalaj üreten firmaların müşterilerine sundukları fiyat tekliflerinde ve ikili görüşmelerde kendi ürünleri ile rakip üreticinin ürünleri arasındaki fiyat ve kalite farklarının gerekçelerinin açıklanmasında müşteriyi kolaylıkla ölçebileceği kutu birim ağırlığına yönlendirmelerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Tüm diğer sektörlerde olduğu gibi Kağıt ve Oluklu Mukavva Ambalaj üretim sektöründe de yaşanan teknolojik gelişmeler neticesinde artık daha az hammadde kullanılarak daha yüksek mukavemetli (kaliteli) ve daha düşük maliyetli kağıt ve oluklu mukavva ambalajların üretilebilmesi mümkün olmaktadır.
Oluklu mukavva ambalaj kullanan firmalar satın aldıkları ambalaj malzemelerinin fiyat/kalite oranını nasıl değerlendirebilecekler kısacası ödedikleri paranın karşılığını gerçekten alıp almadıklarını objektif bir şekilde nasıl tespit edecekler; biraz bundan bahsedelim.
Meydana gelen bu yeni durumu kağıt ; oluklu üretim ve test süreçleri hakkında çok fazla teknik detaya girmeden kolayca izah edebilmek için aşağıdaki örneğin çok yardımcı olduğunu gözlemliyorum o yüzden sizlerle de paylaşmak isterim.
Varsayalım altın almak için bir kuyumcuya gittiniz ve bir bilezik beğendiniz ; satıcıya bileziğin fiyatını sorduğunuzda öncelikle bileziği hassas terazide tartacak gramajını tespit edecek sonra kullanılan altının ayarına göre (14-18-22) gramajı çarpacak ve son olarak da ürünün özelliğine göre birde işçilik maliyeti ekleyerek size bir fiyat söyleyecektir. Burada anlatmak istediğim fiyat/kalite analizi yaparken sadece ürünün gramajına bakmak nasıl altın alırken yeterli olmuyor ise aynı durum oluklu mukavva satın alması yaparkende geçerlidir.
Oluklu mukavva ambalaj fiyat/kalite oranını tespit etmek ve ödediğiniz paranın karşılığında satın aldığınız değeri tespit etmek istediğimizde artık sadece gramaj değerine bakmamızın yeterli olmadığını bununla birlikte kullandığımız ambalajın fiziksel ve mukavemet değerlerini BCT kgf (Box Compression Test) ; Patlatma kPa (Bursting) ve ECT kN/m (Edge Crush Test) ; kalınlık (mm) sonuçlarını da mutlaka standart laboratuvar ortamlarında yapılmış test sonuçları ile mukayese etmemiz gerekiyor.
Yukarıda bahsedilen tüm bu teknik özelliklerin dışında bir de üreticinin makine ekipman ve işçilik kalitesinden kaynaklanan farklılıklar vardır. Bunu açıklamak istersek birebir aynı gramaj ve özelliklerde üretilmiş kağıtları kullanarak üretim yapan iki farklı oluklu mukavva üreticisinin üretim makinelerinin teknik kapasiteleri ve işçilik standartları nedeniyle farklı maliyet/kalite sonuçları elde edilir. Bu nedenle sadece kutunun birim ağırlığına bakarak satın aldığınız ambalajın fiyat ve kalite (fayda) değerlendirmesini yapamazsınız.
İşte bu yeni kağıt ve oluklu mukavva üretim teknolojilerinin bize sunduğu avantajları kendi çıkarımıza kullanabilmemiz için artık ambalajın sadece birim ağırlığına bakarak karar veremeyeceğimizi yani birim ağırlığı (gramajı) yüksek olan oluklu mukavva ambalajın fiyat ve kalitesinin daha yüksek olduğu kabulünün artık geçerli olmadığını söyleyebiliriz.
Eğer sizde satın aldığınız oluklu mukavva ambalajın gerçekten ihtiyacınız olan kalite ve fiyat seviyesinde olup olmadığını merak ediyor ; toplam lojistik ve ambalaj maliyetlerinizde tasarruf imkanınız olup olmadığını tespit etmek ve bu konuda uzman bir ekip ile çalışmak isterseniz bizimle irtibata geçebilir birlikte ambalaj maliyetlerinizi nasıl azaltabileceğimiz hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunabiliriz. (info@anittatr.com)
Serkan KARAKALE
Bir yanıt yazın